Inspiratie, tja. Als je het nodig hebt kan je er lang op zitten wachten en soms heb je er juist zoveel van dat je niet weet waar je mee moet beginnen.

Naar mijn mening is inspiratie ook niet hetzelfde als een (goed) idee. Voor een nieuw idee helpt het soms om je denken met rust te laten, in bed, in bad, in de vrije natuur of sportend: je hoofd juist niet laten zoeken naar die geniale inval maar je onbewuste het werk laten doen. Ik ben in dit geval echter niet op zoek naar een idee, ik wil inspiratie, dan komen de ideeën daarna wel. Inspiratie die na lang wachten helemaal uit het niets komt is misschien meer gewoon het afkappen van frustratie. Misschien wel heel artistiek om uren in het niets te staren, wellicht lekker ontspannend maar indien je ervoor betaald word misschien toch zonde van de tijd.

Inspiratie die niet komt moet je zoeken. Echt actief, niet zitten wachten dus. Vraag jezelf eerst eens af: Waarvoor wil je inspiratie? Is het iets wat je al eerder hebt gedaan? Dan heeft het zin om bijvoorbeeld te kijken naar je oude werk en daar te zoeken naar punten om te verbeteren. Of om in een tijdschrift of op internet een tijdje te kijken naar vergelijkbare voorbeelden. Dat doe ik ook graag als ik een nieuw ontwerp moet maken en ik weet nog niet waar te beginnen. Gewoon kijken wat er al is. Saai he…

Als je juist inspiratie wil hebben voor iets heel vernieuwends moet je eropuit. Je onderdompelen in nieuwe andere dingen. Bezoek een modeshow, galerie of museum, een concert of beurs (en neem iets mee om snel notities te maken). Maar ook gewoon een wandeling of boodschappen doen in een onbekende supermarkt kan al zijn wat je nodig hebt. Een overdosis nieuwe indrukken werkt altijd.

En stel je zit achter je bureau en je moet nu inspiratie hebben… dan heb je niets aan bovenstaande eropuit plannen. Je kan dan om je heen kijken met een andere bril op. Misschien letterlijk: bekijk je omgeving (of een afbeelding) eens met een vergrootglas of door een zonnebril. Of probeer je focus verstandelijk te verleggen: Concentreer je bij het rondkijken eens alleen op de plek waar onderdelen elkaar raken, of op de open ruimtes tussen twee voorwerpen of waar de rand van het raam het uitzicht raakt.

Helpt dat nog niet? Dan begin ik graag door een structuur op te zetten. Gewoon aan het werk met een van de beginstappen van een ontwerpproces: Voor wie ga ik het maken, kan ik me de persoon voorstellen waar het voor is, krabbel wat ideetjes over je doelgroep op een blocnote. Heb je er een aantal? Stel een tijdslimiet in, bijvoorbeeld 15 minuten, waarin je gewoon op zoek gaat naar detail in de punten die je hebt opgeschreven.

Stel je moet een dessin verzinnen en je hebt opgekrabbeld dat het is voor: mannen met baarden die graag barbecueën en rugby spelen. Dan kan je bijvoorbeeld van alle elementen een stukje pakken en daarop doorborduren: rugbybal, hamburger, baardtrimmer en die weer verder detailleren: veter op bal, ribbeltjes van de grillplaat, opzetkam etc. Nou heb ik inspiratie voor een aantal dessins: veterpatroon, grillruitjes en een soort zigzagkamstrepen. En ik kan ze ook proberen te combineren: veterpatroon ingebrand op hamburger, of krassen van trimmer op leer van de bal.  Het zijn misschien niet de meest bruikbare ideeën maar mijn ervaring is: als je maar een beginnetje hebt dan kan je aan de slag en dan blijft het wel stromen.

Kortom: niet kniezen, stop met bloglezen en zoek actief naar je start. En als je er dan nog niet uitkomt, bel mij dan, ik barst van de inspiratie…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *